Tandarts Haarlem

Restauratieve tandheelkunde

Door verschillende processen kan tandweefsel verloren gaan. Het meest bekend is het ontstaan van cariës (gaatjes) als gevolg van een onvoldoende mondhygiëne of een te hoog suikergebruik. Ook is slijtage van de tanden een veel voorkomende oorzaak. Dit ontstaat vaak door knarsen, klemmen of door het veelvuldig nuttigen van zure dranken.

Bij restauratieve behandelingen wordt gestreefd naar een volledig functieherstel door het verloren gegane tandweefsel opnieuw aan te vullen. Hierbij worden kleine defecten gerepareerd met composiet (witte vullingen) en worden grote defecten en vullingen door kronen, inlays en bruggen hersteld.

Kronen en bruggen

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie van een tand of kies zoveel mogelijk. Het vervaardigen van een kroon is ingewikkelder dan het maken van een vulling. Voor een kroon of brug komt u dus meer dan één keer terug bij de tandarts om deze te vervaardigen.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal, porselein, keramiek, zirkonium, goud of een combinatie van meerdere materialen dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Ook op implantaten plaatsen we een kroon. Deze word dan gelijmd of vastgeschroefd aan het implantaat dat in de kaak is geplaatst ter vervanging van een missende tand of kies. Meer informatie over implantaten vindt u bij de behandeling implantologie & mondchirurgie.

Van een brug spreek je als aan zo’n kapje nog een extra tand vastgeplakt is die een missende tand of kies vervangt in de mond. Van een brug zijn meerdere uitvoeringen mogelijk, maar het meest wordt een brug vervaardigd waar er tussen twee tanden of kiezen een missende tand vervangen wordt. Vandaar ook de naam brug.

Wanneer kan een kroon of brug nodig zijn?

•    Er is onvoldoende houvast is voor een vulling. Door tandbederf kan er een groot gat zijn ontstaan, waardoor het met een vulling lastig te repareren is.
•    Door trauma, tandbederf of tandonstekingen is een tand of kies ongunstig afgebroken of verloren gegaan.
•    Esthetische redenen

Het kan voorkomen dat u verschillende behandelingen nodig heeft voordat er weer sprake kan zijn van een gezonde mond. In zo’n geval maken alle behandelingen deel uit van een totaalplan. Samen met u wordt door de tandarts een persoonlijk behandelplan opgesteld waarin rekening wordt gehouden met uw wensen en ideeën. Met de verschillende behandelingen wordt er volgens een strak plan naar een functioneel, esthetisch en blijvend eindresultaat toegewerkt.