Tandarts Haarlem

Veel gestelde tandarts vragen

Dat patiënten snel antwoorden kunnen vinden op tandheelkundige vragen vinden wij bij TP Spaarnestad zeer belangrijk. Daarom staan op deze pagina die vragen die het meest worden gesteld aan de tandarts beschreven. Vragen staan hier kort beschreven zodat u snel van een antwoord bent voorzien. Er is geprobeerd bondig antwoord te geven op vragen, echter als u meer informatie wilt dan kunt u doorklikken en wordt u doorverwezen naar behandelingen pagina’s. 

Veel gestelde tandarts vragen

Wat te doen tegen kiespijn?

Kiespijn is een vervelende last in de mond en kan zich voordoen tijdens het eten of drinken. De oorzaken van kiespijn liggen uiteen, maar vaak zijn doorkomende verstandskiezen, ontstekingen of cariës (gaatjes) de oorzaak. Om snel van kiespijn af te komen kunnen pijnstillers als ibruprofen, naproxen of diclofenac goed werken tegen de pijn. Dit is natuurlijk geen oplossing voor de lange termijn. Een bezoek aan de tandarts zorgt ervoor dat de oorzaak van kiespijn wordt vastgesteld en verholpen wordt. Over het algemeen zal een vulling of een wortelkanaalbehandeling de oplossing zijn. In het beste geval is slechts een grondige mondreiniging nodig.

Wat kan ik doen tegen gaatjes?

Mondhygiëne onderhouden is de beste manier om gaatjes en cariës te voorkomen. Op de juiste manier poetsen, stoken en flossen voorkomt een bezoek aan de tandarts. De mondhygiëniste of preventieassistente is iemand die u leert over mondzorg en het schoonhouden van het gbit. Gaatjes komen voort uit de bacteriën in tandsteen en tandplak. Het voorkomen van gaatjes gaat hand in hand met het verwijderen van tandplak en tandsteen.

Waarom moet tandsteen worden verwijdert?

Tandsteen is tandplak dat is verkalkt en ziet er uit als een gele donkere laag over tanden en kiezen. Tandsteen kan ontstaan als tandplak een ruime tijd niet is verwijdert. In tandsteen en tandplak komen bacteriën voor die tanden, kiezen en tandvlees aantasten. Als tandsteen eenmaal onder de tandvleesrand komt is de kans zeer groot dat het tandvlees gaat ontsteken. Waar tandplak weggepoetst kan worden is dit bij tandsteen niet meer mogelijk. De tandarts of de preventie assistente zal met speciale instrumenten het tandsteen moeten verwijderen. Het is hoofdzaak om tandsteen zo snel mogelijk te verwijderen, stel een bezoek aan de tandarts dus niet uit.

Wanneer moet een zenuwkanaalbehandeling worden uitgevoerd?

Een zenuwkanaalbehandeling of een wortelkanaalbehandeling is nodig wanneer de zenuwen van het kaakbot gaan ontsteken. Een ontsteking in een wortelkanaal is veelal het gevolg van ontstekingen elders in de mond. Tijdens een wortelkanaalbehandeling wordt het wortelkanaal schoongemaakt en vervolgens gevuld zodat het niet meer kan gaan ontsteken. Een zenuwbehandeling helpt bij de algehele gezondheid van het kaakbot en de rest van het gebit. Onbehandelde zenuwontstekingen kunnen in het ergste geval lijden tot het verlies van tanden of kiezen.

Hoe vaak een tandartscontrole?

Wij raden aan om halfjaarlijks de tandarts te bezoeken voor een periodieke controle. De meeste tandheelkundige problemen kunnen worden voorkomen wanneer deze niet te laat opgemerkt worden. Hoe langer tandheelkundige problemen onbehandeld blijven hoe meer complicaties dit kan opleveren. Zelfs patiënten met de beste mondhygiëne kunnen problemen oplopen in het gebit.en het regelmatige bezoek bij de tandarts zorgt ervoor dat deze problemen niet groter worden. Ook als de persoonlijke mondzorg problemen geeft kan de tandarts of de preventie assistente helpen bij een goede mondhygiëne. 

Wat te doen bij gele of beschadigde tanden?

Facings worden gebruikt in de esthetische tandheelkunde om tanden te restaureren of mooier te maken. Facings worden over afgeslepen tanden en kiezen geplakt en worden vervolgens in een passende vorm geslepen. Met deze methode kunnen tanden en kiezen die zijn beschadigd of gebroken worden gerestaureerd. Diastemen (spleetjes) tussen tanden of kiezen kunnen zo worden verholpen om de algehele esthetiek in de mond te verbeteren. U kiest in overleg met de tandarts een kleur voor de facing die past bij uw gebit. Het doel van facings is om een wit en goed gevormd gebit met volledige functionaliteit te bewerkstelligen. 

Wat zijn implantaten?

Implantaten zijn kunstwortels die tandwortels in de mond vervangen. Een implantaat wordt stevig in het kaakbot aangebracht als schroef. Hier kan vervolgens een kroon, brug of een prothese aan worden bevestigd. Implantaten worden vervaardigd van titanium omdat dit metaal goed wordt geaccepteerd door het lichaam. Dit is belangrijk in verband met de duur van een implantaat. Een implantaat vervangt permanent een tandwortel en wordt dus permanent in het kaakbot ingebracht. Het laten plaatsen van implantaten kost meerdere behandelingen opvolgend aan een intake gesprek.

Waarom een kroon laten plaatsen?

Om tanden of kiezen te vervangen kan een kroon of brug worden geplaatst. Een tand die is beschadigd of gebroken wordt klaargemaakt door de tandarts. Vervolgens kan een kroon worden geplaatst. Het doel hiervan is om de tand of kies esthetisch te verfraaien of de functionaliteit terug te krijgen. Een brug heeft de mogelijkheid om meerdere tanden of kiezen tegelijk te vervangen. Deze brug steunt op twee andere tanden waar een kroon is geplaatst. Grote gedeelten in het gebit kunnen dus worden gerestaureerd door de plaatsing van een brug. 

Wanneer is een kunstgebit nodig?

Een kunstgebit of prothese vervangt het natuurlijke gebit of een gedeelte daarvan. Wanneer tanden ontbreken in het gebit bestaat het risico dat er te veel druk op de rest van het gebit komt. Hierdoor kunnen tanden gaan verschuiven of beschadigen. Een kunstgebit lost dit probleem op en maakt het gebit weer compleet. Er zijn verschillende soorten kunstgebitten en uitneembare voorzieningen. Klikvarianten met kunsttanden en kunsttandvlees kunnen in het gebit worden geklikt aan kronen. Een volledig kunstgebit kan worden geplaatst aan implantaten. Het doel is om een compleet gebit te krijgen, de tandarts zorgt natuurlijk voor een mooi eindresultaat.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u kijken op de rest van de website. Hier worden alle vragen uitgebreider behandeld en kunt u zich goed inlezen in tandheelkundige problemen.