Tandarts Haarlem

Zenuwkanaalbehandeling

Een endodontische behandeling wordt ook wel een wortelkanaalbehandeling of een zenuwbehandeling genoemd. Deze behandeling is nodig wanneer door tandbederf, een lekkende vulling of een trauma van de tand of kies het zenuwweefsel ontstoken raakt. De bacteriën die deze ontsteking veroorzaken zullen er uiteindelijk voor zorgen dat de zenuw afsterft.

De tand of kies wordt tijdens de start behandeling onder verdoving opengemaakt en het ontstoken weefsel wordt verwijderd. Daarna wordt het kanaal grondig gereinigd met vijltjes en desinfecterende spoelvloeistof. Meestal verloopt de behandeling vrijwel pijnloos. Er zijn helaas ook gevallen waarbij er een acute ontsteking plaatsvindt en het gebied erg lastig te verdoven is. De behandeling kan dan pijnlijker uitvallen. Na enige tijd wordt de wortelkanaalruimte opgevuld met rubberen stiften en afgewerkt met een vulling. Als er een wortelkanaalbehandeling gestart is of voltooid wordt, kan er naderhand alsnog napijn optreden door irritatie van het gebied rondom de tand of kies. Dit is goed te onderdrukken met pijnstillers.

Na een succesvolle wortelkanaalbehandeling wordt er vaak geadviseerd om een kroon over de tand of kies te laten plaatsen zodat de tand of kies voor lange termijn veilig is gesteld en niet zal afbreken.